Dolce di Ricotta
About the recipe
Een zoet dessert gemaakt van Ricotta
Ingredients
Voor 4 personen
4 verse eidooiers
140 g witte basterdsuiker
500 g verse ricotta
125 ml notenlikeur
300 ml slagroom, plus 60 ml extra
12 halve walnoten
Method
Klop de dooiers met 60 g suiker tot een bleke, luchtige massa. Voeg de ricotta en likeur toe en meng alles goed.
Klop in een andere kom de 300 ml slagroom stijf en schep dit door het ricottamengsel.
Gebruik één grote vorm of 4 tot 6 kleine vormpjes. Maak een stuk kaasdoek nat met ijskoud water, wring de doek helemaal uit en bekleed de vorm(pjes) ermee. Schenk het ricottamengsel erin en zet dit minstens 4 uur in de koelkast.
Laat intussen de resterende 80 g suiker in een steelpan karamelliseren; voeg zodra de suiker donker goudbruin kleurt de extra slagroom toe en klop grondig met een houten lepel ( 1 tot 2 minuten). Haal de walnoten door de karamel tot ze goed bedekt zijn en leg ze op een stuk vetvrij papier.
Stort de koude ricotta op een bord of op schoteltjes en garneer met de gekaramelliseerde walnoten. Als er nog wat karamel over is, kun je er met twee vorken draden van trekken en deze als een hoopje op de ricotta leggen. Dien het gerecht meteen op.
More recipes
In mijn recente boek "Mijn Piemonte" neem ik je mee op reis en deel ik mijn ervaringen. Lees mee over wijnen, culturele gewoonten, heerlijke gerechten, bijzondere mensen en leuke wetenswaardigheden.
Te bestellen via martinodipiemonte.nl/shop