De wijnbouwers van Piemonte zijn de afgelopen periode druk bezig geweest of zijn nog druk met het oogsten van hun druiven en de wijnen klaar te produceren. Ik zal de komende weken steeds een nieuw blog publiceren over de wijnen van Piemonte. In deze blog iets meer over het wijngebied Roero en de druivensoort Arneis.
Wijngebied 'Roero'
De Roero is een van de belangrijkste wijngebieden van Piemonte en ligt ten noorden van Alba, op de linker oever van de rivier de Tanaro. In de Roero komen jongere en vooral zandigere afzettingen en gesteenten voor, die relatief gemakkelijk verweren en eroderen. De streek wordt daardoor gekenmerkt door glooiende, lage heuvels en brede dalen.
De Roero staat niet alleen bekend om de wijnen die er geproduceerd worden, maar ook om de vele groenten en vooral fruit dat er verbouwd wordt. Beroemd zijn vooral de peren en perziken uit de Roero. Maar goede agrarische producten en culinaire cultuur zijn sowieso belangrijk: niet voor niets is de hoofdstad van de Roero ook de “geboorteplaats” van de internationale Slow Food beweging, die wereldwijd de verantwoorde voedselproductie en culinaire cultuur promoot en verdedigt.
De zandige ondergrond heeft niet alleen het landschap gevormd, maar drukt ook een belangrijke stempel op de wijnen die er gemaakt worden. De wijnen van deze zandige bodems zijn over het algemeen verfijnder en lichter van stijl, en daardoor vaak wat eleganter dan die uit andere gebieden. De tannines zijn ook fijner en minder hard, waardoor de wijnen sneller op dronk komen en minder lang hoeven lageren.
De beste wijnen komen van de wijngaarden op de hellingen die min of meer op het zuiden gericht zijn, en tegen de vrij steile rotsformaties aan liggen: de Rocche genoemd. Deze zone met ruggen loopt dwars door de Roero. Op sommige plaatsen zijn hier door de erosie van beekjes steile, soms zelfs onbegaanbare kloven en dalen ontstaan. Die zijn een toevluchtsoord voor plant en dier en dit geeft een bijdrage aan de biodiversiteit van het gebied.
Druivensoort Arneis
De Arneis is een van de belangrijkste witte druivensoorten van (noord) Italië en wordt eigenlijk alleen in Piemonte verbouwd. Hij wordt ook wel de witte Barolo genoemd.
Arneis betekent "kleine moeilijke" en is geen gemakkelijk te telen druif met een vrij hoge ziektegevoeligheid en lage opbrengsten, en is mede daarom uit beeld geraakt. Vanaf de jaren ’80 verlegde de aandacht zich van kwantiteit naar kwaliteit, en kwam de Arneis weer in beeld vanwege zijn goede smaakeigenschappen. Ondertussen is het een van de belangrijkste en hoogst gewaardeerde witte wijnen uit Italië.
De Arneis gedijt vooral erg goed op de arme zandbodems van de Roero. De druif geeft daar middelzware, verfijnde en elegante witte wijnen; geteeld in de Langhe geeft hij wijnen met wat lagere zuurgraad en minder uitgesproken. Over het algemeen wordt de Arneis niet op hout opgevoed maar alleen op roestvast staal (inox). De wijn wordt vaak jong gedronken.
Probeer de Arneis eens te combineren met minder intensief gearomatiseerde gerechten zoals romige pasta's, kip, kalkoen of vis. Het is een geweldige aanvulling op verse kruiden zoals dragon.
Kenmerken
Meest voorkomende wijnstreek | Piemonte
Kleur van de schil | geel-groen
Druivensoort | 100% Arneis
Wijnstijlen | droge witte wijn
Bewaarkracht | jong te drinken
Te drinken bij | als aperitief | bij antipasti | zeevruchten | gevogelte | lichte romige kazen
Bekendste herkomstbenamingen | DOCG Roero Arneis | DOC Langhe Arneis
Voorbeelden van wijnmakers | Deltetto | Malvira | Matteo Corregia | Generaj | Poderi Moretti | Giovani Almondo | Alberto Oggero | Valfaccenda
De Arneis is met zijn frisheid en aroma's van amandel, groene appel, peer en meloen een heerlijke frisse wijn. Meer info | martinodipiemonte.nl
Salute Martinodipiemonte
Martinodipiemonte.nl | Italiaanse kookworkshops als huiskamer kookworkshop - voor vriendengroepen in een kookstudio - teambuilding in de Italiaanse keuken en als privé diner bij jou thuis @martinodipiemonte
Comments