Nu de wijnboeren de oogst van dit jaar hebben binnengehaald, hier mijn blog over het reilen en zeilen van de werkzaamheden rondom de wijngaard.
Iedere regio heeft zijn eigen schema en methoden. Hier een voorbeeld van het jaarlijkse proces wat door een kleine familie gerunde wijngaard toegepast wordt. Het werk in de wijngaard gaat het gehele jaar door. Behalve wanneer het sneeuwt of tijdens de late zomer, wanneer de teler kan wachten en het rijpende fruit kan observeren, wachtend op het juiste moment om de oogst te beginnen, wanneer de druiven rijk zijn met suikers, maar hebben nog steeds een lichte zuurgraad die de wijn knapperig en vitaal maakt.
Voordat het oogsten begint worden in de kelder, de vaten en de kuipen schoongemaakt. Eventuele nieuwe vaten worden gevuld met water zodat de houten draagstokken opzwellen en waterdicht worden.
Het bijwerken van de wijnranken, dat in de zomer is begonnen gaat door en de teler hoopt dat de zon zal schijnen wat het rijpingsproces zal voltooien. De oogst begint over het algemeen in september, de witte druiven worden meestal als eerste geoogst.
De oogst gaat door, ondertussen wordt in de kelder de most ( in de wijnmakerij de naam voor het vers geperste, maar nog niet vergiste sap van druiven) gefermenteerd in vaten en wordt er in de vaten ruimte gemaakt om de nieuwe wijn te laten rijpen. Na de eerste fermentatie wordt het afval gescheiden van de sappen, de wijn moet nu worden gefilterd en geklaard (hiervoor wordt vaak eiwit gebruikt) en de wijn kan uit de vaten in de barrels gegoten worden.
Na het oogsten begint de snoei periode. Traditioneel begint het werk na Sint Maarten (11-11), de dag waarop de nieuwe arbeidscontracten van de arbeiders beginnen, inmiddels hebben de wijnstokken hun bladeren verloren.
Na het snoeien beginnen de onderhoudswerkzaamheden: het controleren en vervangen van de steunen en draden, het vrijmaken van de afvoerkanalen, het schoffelen van de grond onder de nieuwe aanplantingen en het bemesten van de de wijnstokken.
Als het sneeuwt kan er niet worden gewerkt. Bij het begin van de eerste lentemaan, beginnen de planten een soort van ’te huilen’, waar ze tijdens het snoeien gesneden zijn en worden er tijdens dit proces kleine hoeveelheden sap gedruppeld, wat het begin van de nieuwe groei markeert.
Het is van belang dat de wijnstokken, met name de jonge gewortelde stekken aan de steunen worden vastgemaakt zodat ze netjes en recht groeien.
In het voorjaar wordt de grond bemest en wordt het gras gemaaid, afhankelijk van het klimaat kan dit worden herhaald. Het gras moet kort worden gehouden, zodat het geen voedingstoffen uit de wijnstokken uitspoelt en het in de zomer geen extreem heet en vochtig microklimaat creëert.
De teler gaat door met het vastbinden van de stokken, een steeds repeterende taak gedurende het groeiseizoen en wordt herhaald naarmate de stokken zich versterken en nieuwe bladeren en ranken produceren.
Als de temperatuur stijgt en na de eerste voorjaarsregens, zijn de ranken van de wijnstokken lang genoeg en is het tijd om te beginnen sproeien om schimmel tegen te gaan.
Blijf gezond en positief!
Martino
Opmerkingen